Tagetes en de kruidentuin

Soms kom je op een onverwachtse plek planten tegen, waar je juist naar op zoek bent; ditmaal verrassend bij stichting Boerengoed in Naaldwijk. Daar bevindt zich, op hun locatie aan de Opstalweg, een heuse kruidentuin onder glas. Omdat de planten daar zelf gezaaid en gestekt zijn, zijn ze biologisch en gifvrij. In de kruidentuin door vrijwilligers beheerd, groeien 147 eetbare bloemen, kruiden en vergeten groenten. De tuin met organische vormen doet denken aan de kruidentuinen die vroeger bij kloosters te vinden waren. De kruidentuin van toen, ook wel herbularius genoemd, had vooral een geneeskundige functie. Hierdoor was er binnen de kloosters in die tijd redelijk veel geneeskundige kennis aanwezig.

In de kruidentuin van Boerengoed waren ook planten te koop, zoals Tagetes patula, een wildere vorm van het Afrikaantje; lekker bossig met veel frisgroen blad. Hij bloeit met oranje en gele bloemen en het zijn goede beschermers van o.a. rozen. Verder is dit afrikaantje niet alleen geschikt als tussenbeplanting in de moestuin, maar je kunt er ook thee van zetten om o.a. de spijsvertering te kalmeren. Een andere Afrikaantje, waar ik mee naar huis ging, was Tagetes minuta, ook wel zwarte munt of Huacatay munt genoemd. Deze plant groeit bij goede omstandigheden wel tot twee meter hoog en geeft een grote oogst aan blad met een muntachtige geur en smaak. In Peru verwerkt men het blad tot een groene saus om het in allerlei gerechten te gebruiken. Ook van dit blad kun je thee zetten. In de (biologische) landbouw zet men zwarte munt regelmatig in tegen schimmels, bacteriën en insecten.

Anneke

T  twitter.com/blikopdetuin;  F facebook.com/GroeiBloeiWestland

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Leave a comment