Blik op de Tuin (no. 896) : week 14/2019

Moorse pracht (Spanje 4)

Tijdens een korte trip naar Spanje is een grote wens in vervulling gegaan: een bezoek aan het Alhambra en het Generalife in Granada. Op een natuurlijk plateau van de uitlopers van de Sierra Nevada ligt, als een acropolis, het Alhambra, een versterkt Moors en middeleeuws paleis.

Het Alhambra is een overblijfsel van het emiraat Granada, een Moors koninkrijk, dat van het tweede kwart van de 13e eeuw tot 1492 het zuiden van het huidige Spanje omvatte. De moslimdynastie der Nasriden regeerde over dit gebied en liet in Granada het Alhambra bouwen, naar voorbeeld van de Moorse (tuin)architectuur die rond die periode in Europa op haar hoogtepunt was. Belangrijke elementen van deze tuinvorm zijn de patio of wel omsloten binnenplaats, het water dat een centrale rol speelt en decoratief gebruik van tegels, vazen en beplanting. In de weelderig beplante binnenplaatsen zochten de bewoners verkoeling en ontspanning. Watergoten en fonteinen, gelegen in de assen van de binnen- en buitenruimtes, verbonden de verschillende ruimtes met elkaar. Prachtig is het paleis der Nasriden met zijn fraaie uitzicht op Granada en de geometrisch gedecoreerde muren en plafonds, maar ook het Generalife, het zomerverblijf van een van de toen regerende sultans is bijzonder. Gewassen als citroen, bittere sinaasappel, vijg en moerbei verfraaien de tuinen en de Patio de la acequia, ook wel het Hof van het waterkanaal is een plaatje. Deze tuin heeft een lange vijver omzoomd door bloembedden, fonteinen en paviljoenen en deelt haar schoonheid met Jardín de la Sultana, de Tuin van de sultan. Tip: koop ruim van tevoren uw entreekaarten via internet!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl