Van betoverende schoonheid – Blik op de Tuin – 1167/24/24

De transformatie is compleet; Huis Landfort heeft weer een ziel. De renovatie die tussen 2018 en 2022 plaatsvond en waarbij vooral is gekeken naar de situatie rond 1823 -1827 heeft geresulteerd in een prachtige parel in de nabije omgeving van het dorp Megchelen in de Achterhoek. Het is een buiten op de grens met Duitsland, dat met zijn landschappelijke tuin en een landhuis, dat tot in de puntjes is aangekleed een bezoek meer dan waard is.

Niet alleen is de verdwenen moestuin weer tot leven gekomen, maar zijn tuinsieraden weer teruggebracht en bruggen gerestaureerd. De geveldelen van de gebouwen zijn zachtgeel en het houtwerk is in Pruisisch blauw. De vrolijke, zachtgele kleur van de gevels is gekozen omdat deze veel is toegepast in de Duitse barok, maar ook vaak te vinden is in het grensgebied met Duitsland, waar Huis Landfort is gelegen.

Het was goed toeven in de tuin rondom het huis, waar tuinlieden druk bezig zijn met het beplanten van in totaal zes monumentale bloemperken. Een ervan was gevuld met 1000 heerlijk geurende rozenstruiken, die uitbundig bloeiden. Een tweede bloemperk was omgetoverd tot een bloemenmozaïek en gevuld met 3000 eenjarige perkplanten. In de nieuwe moestuin bij het koetshuis is ook van alles te zien en kunnen bezoekers hun hart ophalen. Prachtige loofgangen met jonge fruitbomen, een metalen constructie met kleinfruit, een muurkas met tomaten en een goed gevulde kruidentuin stelen er de show. Ook de 90 meter lange fruitmuur beplant met leifruit zorgt voor een uitstraling die past bij een moestuin van een historische buitenplaats. Meer informatie: https://www.erfgoedlandfort.nl/

Anneke

T  twitter.com/blikopdetuin; 

F facebook.com/GroeiBloeiWestland

Vragen kunt u stellen via:

info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Leave a comment