Blik op de Tuin (no. 944) – week 10/2020

Pech met mimosa

Een paar weken geleden zag ik op de bloemenmarkt in Delft prachtige mimosa, Acacia dealbata, in potten staan. De koopman die druk aan het telefoneren was, riep me de prijs toe en ik besloot op de terugweg een exemplaar te kopen. Dikke pech echter, want op de terugweg bleken alle planten verkocht en stonden ze, keurig verpakt, op hun nieuwe nog winkelende baasjes te wachten. Mimosa is lid van de vlinderbloemenfamilie, de Fabaceae. Hoewel je zou denken, dat mimosa uit de mediterrane regio afkomstig is, komt deze plant van origine uit Zuidoost-Australië en is  hij vandaaruit over heel de wereld verspreid. Het is een snelgroeiende wintergroene boom of struik, die wel een hoogte van 30 meter kan bereiken. Het is een pioniersoort, die na bosbranden als een van de eerste kale gebieden koloniseert. Niet voor niets staat mimosa in sommige landen, zoals Zuid-Afrika, bekend als een invasieve exoot. In de winter en in het vroege voorjaar verschijnen trossen met heldergele pluizige bolletjes, die ook nog eens heerlijk ruiken. Het blad is dubbel geveerd, lijkt op het blad van varens en is wintergroen. In ons klimaat is het een mooie plant voor op het balkon of terras, maar een warm plekje is wel aan te bevelen.

In Italië is mimosa het symbool van Internationale vrouwendag, la Festa della Donna. Vrouwen krijgen op 8 maart van iedereen bosjes gele mimosa, zoals van hun mannen, collega’s en winkeliers. Het symbool van vrouwelijke solidariteit stamt uit 1946, en is geïntroduceerd door de Unione Donne, de partij, die vrouwen met verschillende politieke achtergronden verenigde.

P.S. inmiddels toch een plant in huis via tuincentrum De C..te ‘s-Gr.:)

 

Anneke

 

       

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s