Blik op de Tuin (no. 938) : week 4/2020

Tuinen van verbeelding

IMG_5374 (Edited)

In de winter heb je vaak enige verbeelding nodig om de zomerse sfeer van een tuin op te roepen, zeker als het buiten grijs en koud is. Hulp kan hierbij de tentoonstelling ‘Tuinen van verbeelding’ in het Kunstmuseum in Den Haag bieden. Tot 2 februari zijn hier liefst 40 internationale topwerken tentoongesteld van de Franse schilder Claude Monet. Het schilderij ‘Blauweregen’ uit de eigen collectie van het Kunstmuseum is het middelpunt van de tentoonstelling. Dit doek is extra speciaal, omdat bij recente restauratie van het werk bleek, dat er onder de huidige voorstelling nog een afbeelding met waterlelies geschilderd is. Naast de prachtige werken van deze impressionistische schilder, is er ook aandacht voor de tuinen van de schilder in het Franse plaatsje Giverny. Deze tuinen hebben als inspiratiebron gediend voor de vele kleurrijke creaties van de kunstenaar, zoals zijn serie Waterlelies. Op een groot scherm zijn verder filmbeelden te zien van de kunstenaar, die in zijn tuin aan het werk is, maar ook sfeerplaatjes van de wisseling der seizoenen in de tuinen, die hij bij zijn huis aanlegde. De Japanse tuinarchitectuur was met name bij de watertuin een inspiratiebron; vandaar de karakteristieke Japanse brug over het smalle deel van de vijver. Door deze beelden kijk je als het ware met de ogen van Monet en kun je met nog meer verbeelding genieten van zijn werk.

Hebt u blauweregen in de tuin, dan kunt u die in januari/februari op een vorstvrije dag een eerste snoeibeurt geven. Knip zijscheuten terug en zorg dat er per zijtak 2 tot 3 bloemknoppen overblijven.

 

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s