Blik op de tuin – week14 / 2015

Macho!

Machoplanten: een zegen voor een tuinier met tijdgebrek!

Van een vriendin kreeg ik kortgeleden een folder over machoplanten! Machoplanten? ‘Wat zijn dat nu weer?’.. hoor ik u denken. Ook ik was verbaasd over deze term. Toch kan ik u verzekeren, dat na het lezen van de folder, de term inderdaad toepasselijk is. Machoplanten zijn planten die uitermate geschikt zijn voor mensen die van een mooie, maar onderhoudsarme tuin houden; of dat nu uit tijdgebrek of om ndere redenen is, dat is om het even. Het zijn in ieder geval de allersterkste uit het scala aan vaste planten, dat momenteel beschikbaar is. Vaste plantenkwekerij Jan Spruyt-van der Jeugd uit Buggenhout in België (vasteplant.be) heeft onderzoek gedaan naar onderhoudsarme planten door het uitzetten van proeven in proeftuinen. Machoplanten zijn, volgens Jan Spruyt, een categorie apart. Niet alleen zijn deze planten oersterk, maar ze zijn ook gezond. Verder hebben ze vaak een bodembedekkend karakter, waardoor ze onkruid onderdrukken. Ook voor openbaar groen en grotere borders zijn ze uitstekend geschikt, omdat ze bijna geen mest en water en nauwelijks onderhoud nodig hebben. U hoeft ze ook niet om de drie jaar te scheuren. Hun esthetische waarde is daartegenover groot. Het basisonderhoud bestaat uit het aan het einde van de winter afsnijden/maaien van het oude gewas.
Het voordeel van deze plantengroep is, dat ze uitstekend te combineren zijn met zomerbloeiende bolgewassen en in grote groepen te planten zijn. Tot deze soorten behoren ook een aantal siergrassen, zoals Carex, Molinia, Deschampsia en Pennisetum. Er zitten ook vaste planten bij, waar ik zelf ook hele goede ervaringen mee heb. Astersoorten, zoals divaricatus, Persicariasoorten en Kalimeris incisa zijn ook in mijn tuin lang doorbloeiende toppers, die vanaf mei tot ver in oktober attractief zijn. Naast dit concept heeft Jan Spruyt ook zogenaamde prairieplanten in het assortiment. Een aantal van deze planten, zoals Monarda en Rudbeckia zijn ook onder de machoplanten terug te vinden. Prairieplanten maken onderdeel uit van een plantengemeenschap, geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse graslanden, met veel kleur in de zomer en herfst, wuivende grassen en prachtige najaarstinten. Zij zijn geschikt voor iedere grondsoort, onderhoudsvriendelijk en trekken ook nog eens vlinders en bijen aan. Ook prairieplanten hoeft u niet te steunen, te bemesten of te verjongen. Omdat de bloei geconcentreerd is op (na)zomer en winter is het voor wat kleur in het voorjaar wel leuk om voorjaarsbollen te planten. Als u een kijkje neemt in de digitale catalogus van de kwekerij zult u ontdekken, dat er bij elke vaste plant en uitgebreide omschrijving staat!

Anneke

T @blikopdetuin

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei afdeling Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s