Blik op de tuin: week 15 / 2014

Tulp in de schijnwerpers IMG_9698
IMG_9696

Onze eigen tuin begint al op een echt keukenhofje te lijken. Er staan dit jaar meer tulpen in dan ooit. De eerste mand met Tulipa Analita stond al eind maart in bloei. Ook in de volle grond laat Analita haar mooie kleurenpalet zien. Het is een bijna vergeten tulp die 60 jaar geleden al in de handel was. Ze bloeit niet alleen vroeg, maar ook nog eens lang. Analita heeft een mooi geel hart met rode rand en witte bloembladen die tijdens de bloei verkleuren. Overdag staat ze, zodra de zon haar met zijn warmte beroert, wagenwijd open, terwijl de blaadjes zich ’s avonds weer vol elegantie sluiten. Ook Tulipa humilis ‘Persian Pearl’ was vroeger dan ooit; dit jaar staan de bolletjes in een pot. Vorig jaar heb ik dit piepkleine botanische tulpje uit de volle grond opgegraven, omdat kleine kinderen het niet konden laten, om alles waar een knop aan zat te plukken. Eigenlijk maar beter zo, want nu kon ik vanuit de huiskamer genieten van deze maar 10 cm hoge tulp, afkomstig uit rotsachtige gebieden op de boomgrens. Maar ook in de echte Keukenhof is het gezien het warme voorjaar al een feest! Voor de 65e maal opende Keukenhof in Lisse dit jaar haar poorten. Gezien het jubileumjaar heeft de organisatie dit jaar niet voor niets gekozen voor het thema: ‘Holland’. Vraagt u aan een buitenlandse gast, wat hem aan Holland doet denken, dan komt, zeker weten, de tulp in zijn rijtje voor. Terecht staat daarom tijdens dit Hollandjaar de tulp in het park centraal. Hoewel u jaarlijks kunt genieten van miljoenen bloeiende tulpen in Keukenhof, ligt dit jaar het accent op de vernieuwde historische tulpentuin en de tentoonstellingen over de historie van de tulp.
Toch is de tulp, zoals vele andere bol- en knolgewassen van oorsprong niet van Hollandse bodem. De tulp maakte zelfs een lange reis, voordat hij in de lage landen arriveerde. Van oorsprong komt de tulp uit een onherbergzaam gebied in Centraal Azië, dat ligt tussen Turkije en China. De tulp speelde verder al heel vroeg een belangrijke rol in de Turkse cultuur, maar pas aan het einde van de 16e eeuw nam Carolus Clusius, de nieuwe hortulanus van de Hortus botanicus in Leiden, de eerste tulpenbollen mee naar ons land. Zowel in het Juliana Paviljoen als in de Historische tuin is extra informatie over de geschiedenis van dit fraaie bolgewas te vinden. Laat u verrassen!

Anneke

T @blikopdetuin

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei afdeling Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s